Crossfit wat houd het eigenlijk in? En waarom is het zo populair?

Een term die je steeds vaker ziet opduiken in de wereld van fitness is Crossfit. Maar wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoeld? Het is eigenlijk niets anders dan een vorm van fitness waarbij verschillende trainingen worden gecombineerd tot complete crossfit workouts. Het gaat hierbij om de combinatie van gewichtheffen, cardio en gymnastiek. Wanneer je je toe legt op één specifiek onderdeel train je je lichaam slechts op een eenzijdige manier. Tijdens je Crossfit workouts ligt dat wel een beetje anders. Door het uitvoeren van de gevarieerde Crossfit excercises train je op een manier waarbij je hele lichaam in beweging wordt gezet. Dit zorgt ervoor dat je totale lichaam zich op een evenwichtige wijze ontwikkelt en daardoor dus in zijn geheel fitter wordt. Een meer efficiënte manier van trainen zal je niet snel vinden.

Waar komt deze vorm van fitness vandaan?

Crossfit is een relatief jonge vorm van fitness. Het is zo’n 20 jaar geleden in Californië bedacht door Greg en Lauren Glassman. Beide zijn voormalig gymnasten en zagen de voordelen van het combineren van verschillende manieren van trainen. Zij zagen dat er meerdere fysieke vaardigheden van belang waren om je gezond en fit te voelen. Daarom hebben ze deze vaardigheden opgenomen in het Crossfit principe. De belangrijkste hiervan zijn toch wel kracht en uithoudingsvermogen en je zal merken dat tijdens de trainingen hier ook de nadruk op zal worden gelegd.

Andere vaardigheden die net zo goed belangrijk zijn en dus ook worden getraind zijn onder andere snelheid, balans, coördinatie en flexibiliteit.  In 1996 is de eerste sportschool geopend die zich helemaal toelegde op het aanbieden van crossfit trainingen. Langzaam aan groeide het aantal sportscholen en werd deze manier van trainen steeds populairder. Inmiddels bestaan er wereldwijd ruim 10.000 boxes, zoals de speciale Crossfit sportscholen worden genoemd. Crossfit is nog maar een jonge tak van sport en is nog volop in ontwikkeling. Zo zijn er zelfs speciale seminars te volgen voor speciale doelgroepen, zoals Crossfit Kids en Crossfit Football.

Crossfit Unbroken Designs Woman Sea Lillies Velcro Belt and Knee Sleeves

Snel fit en gezond worden

Het doel van deze vorm van fitness is om zo snel mogelijk fit, sterk en gezond te worden. Dit bereik je door je gevarieerde crossfit oefeningen met hoge intensiteit en zo snel mogelijk uit te voeren. De verschillende Crossfit excercises zijn eigenlijk niets anders dan functionele lichaamsbewegingen. Met functionele bewegingen worden bewegingen bedoeld die voor de mens heel natuurlijk zijn om te maken. Daarbij moet je denken aan bewegingen zoals bijvoorbeeld duwen, trekken, tillen, springen en rennen. Deze functionele bewegingen staan dan ook centraal tijdens de Crossfit workouts.

Je ziet dan ook regelmatig de term Functional Movement opduiken.  Voor de oefeningen wordt gebruik gemaakt van allerlei verschillende materialen. Dit zijn onder andere de barbells, dumbbells, kettlebells en touwen die je in elke sportschool tegen komt. Maar ook kan er voor je crossfit excercises gebruik gemaakt worden van tractorbanden en zandzakken. Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van elementen van andere vormen van sporten. Aangezien de oprichters van Crossfit voormalig gymnasten zijn, zie je dan ook oefeningen uit de gynastiek terug in de workouts. Daarnaast worden gebruik gemaakt van onderdelen uit bijvoorbeeld powerliften en strongman.

Crossfit voor iedereen

Iedereen, ongeacht leeftijd en fysieke gesteldheid, kan mee doen met de crossfit workouts. Je voert de crossfit excercises gewoon op je eigen niveau uit. Je zal al snel resultaat zien en merken dat je lichaam fitter en dus gezonder aan het worden is. Wat deze vorm van fitness nog populairder maakt is dat er zoveel verschillende Crossfit oefeningen gedaan kunnen worden, dat geen enkele training hetzelfde is. Deze afwisseling houdt het net dat tikje spannender voor jezelf. De reden waarom iemand voor Crossfit workouts kiest is per persoon verschillend.

Op de eerste plaats zullen mensen als belangrijkste doel noemen om fitter en sterker te worden.Het is bovendien een prima methode om bijvoorbeeld iets aan overgewicht te doen. Andere redenen die genoemd worden zijn bijvoorbeeld energie kwijt raken of zelfverzekerder worden. Ook mooi meegenomen is dat het een leuke manier is om andere mensen te leren kennen. Iedereen in jouw box is tenslotte met hetzelfde bezig: goed zorgen voor zijn of haar lichaam.

crossfit Unbroken Designs Woman Sea Lillies Velcro Belt and Knee Sleeves

Crossfit oefeningen volgens vast trainingsritueel

Crossfit workouts worden uitgevoerd in een vast patroon. Je begint met een warming up. Tijdens deze warming up worden je spieren opgewarmd en gaat je hart alvast wat sneller kloppen. Dit allemaal ter voorbereiding van de workout die eraan komt. Vervolgens volgt een technisch gedeelte waarin je leert je Crossfit excercises onder de knie te krijgen. Je krijgt uitleg over het principe van de afzonderlijke Crossfit oefeningen en er wordt aandacht aan besteedt dat je de oefening op de juiste manier uit leert voeren.

Hierna komt het meest intensieve onderdeel van de Crossfit workouts, de zogenaamde Crossfit WoD. Deze afkorting staat voor Workout of the Day. Gedurende 10 tot 20 minuten geef je alles en voer je in hoog tempo je intensieve Crossfit oefeningen uit. De Crossfit WoD ziet er elke training weer anders uit, met andere oefeningen of een ander doel. Dit houdt de trainingen gevarieerd en daarmee leuker. Een Crossfit WoD kan als doel hebben zoveel mogelijk oefeningen gedurende een bepaalde tijd uit te voeren of het uitvoeren van een bepaald aantal oefeningen binnen zo kort mogelijke tijd.

In de meest boxes worden de resultaten van de Crossfit WoD bijgehouden, zodat je precies ziet waar je staat. Je kan je resultaat niet alleen vergelijken met je vorige training maar ook nog eens met de resultaten van de overige sporters in jouw groep. Dit zorgt voor een onderlinge competitie en zal je motiveren om de volgende keer een nog beter resultaat weg te zetten. Na je intensieve Crossfit WoD kan je natuurlijk niet abrupt stoppen met je training. Daarom zal er als afsluiting nog een cooling down volgen. Je lichaam krijgt dan de kans weer af te koelen en tot rust te komen. Dit deel van de training is ook uitermate geschikt nog wat stretches te doen om je lichaam zo flexibel mogelijk te houden.

Fit Crossfit WomanCrossfit in een super outfit

En wat is er nog aan crossfit toe te voegen? Nou wat dacht je van een opvallende, prettig zittende outfit. Onze webshop richt zich op de crossfitter die net even in een iets andere outfit wil trainen dan de doorsnee persoon. Felle kleuren, leuke patronen en opdruk van relatief jonge en mooie merken. Zoals Mfit, Unbroken Designs en Xoom Project.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *